Sen den elfte november har APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) mötet hållits och viktiga världsledare har mötts i Beijing. Miljö är ett stort samtalsämne, och luften i Beijing är ju inge vidare så inför konferensen har drastiska åtgärder införts för att minska luftföroreningarna under tiden då alla världsledare är här på besök, och Beijing får speciellt mycket internationell press. Genom att tillfälligt stänga ner 2000 fabriker i området och bara tillåta hälften av alla privata bilister att köra per dag har himlen varit blå sen dagen mötet började (andra november). Som för att visa resten av världen att ”nä men det är inte så dålig luft här trots allt, kolla blå himmel och allt”.
 
APEC har blivit ett stort skämt om luftföroreningarna bland kineser, och det har varit det största samtalsämnet på alla sociala nätverk senaste tiden. Himlen är ”APEC(Air Pollution Eventually Controlled)-blå” och regeringens många plötsliga nya regler har lett till en stor portion ironi om stadsledarnas egentliga intresse. Det de har bevisat med APEC är att den katastrofala luften går att åtgärda. Men detta görs såklart bara när det ska bevisas för omvärlden att det egentligen inte är dåligt (då det veckorna innan APEC legat på rekorddåliga mätningar i luften). Jag hamnar ibland i samtal med min värdpappa (trots hans bristfälliga engelska) om just Kina och politik, och han uttrycker sig starkt om saken ”The government don’t care about the people, they only care about themselves. ” Personligen hatar han regeringen och känner att hans frihet är förtryckt och skulle hellre bo i USA… Tror jag hittat bitterhetens ömma tå här ändå…
 
APEC ha också lett till en semesterhelg för de flesta kineser, så ungarna har inte behövt gå till dagis några dar och mamman har varit lite ledig (därför kunde de åka bort över helgen). Andra lite halvkonstiga regler har också implementerats under mötestiden, till exempel blev det förbjudet att åka tunnelbana i Halloween-kostym under den helgen på grund av APEC (det fanns tydligen en risk att ”oro kunde skapas” vilket såklart måste undvikas). Liknande skedde under OS 2009 i Beijing då förtäring av mat på allmänna platser förbjöds för att staden skulle hållas så ren som möjligt. Idag var tydligen både Obama och Putin här på mötet.
 
Vägarna är ovanligt tomma (eftersom trafiken halverats), och tunnelbanan ännu mer full av disarmerade bilister. Himlen har varit blå och luften bra. Om nån dag tar APEC slut och dessa exceptionella lite-mer-än-en-veckas festligheter återvänder till det kaosartade Beijing vi annars känner till.
 
För ögonblicket fryser jag tårna av mig, räknar ner dagarna tills värmen sätts på (bara fyra nu tjoho du klarar detta Matilda). Haft en dundermysig dag med ungarna och familjen. Kidsen var bara glada och go och vi har lekt, pysslat, spelat en massa piano (vilket är en riktig bedrift med tanke på att Chloe oftast rusar ut ur rummet av raseri om en ber henne spela ett parti igen...), låtsats att pappan var ett monster vi behövde gömma oss för under en filt, läst högt och lyssnat på musik (senaste låten jag fått de att konstant sjunga är Bibbidi Bobbidi Boo från Askungen haha). Imorgon är ungarna "lediga" från dagis igen så ska väl tillbringa hela dagen med dem, om inte försöka uträtta några ärenden också!

Kommentera

Publiceras ej